Literaturitate

stare de literatură, stare de artă...

Ca membru al juriului la Concursul Konku 2017 – Concluzii și observații

Concluzii

Acest concurs este unul foarte corect. Am primit poemele fără nume doar cu un număr de ordine. Le-am citit de două ori pe fiecare, la rece fără a nici un pic de empatie și am dat câte două note de fiecare poem, apoi am făcut media. Cea mai mica notă a fost 4. Părerea mea a fost pe alocuri subiectivă și m-am convins când am aflat odată cu voi patricipanții, lista câștigătorilor! Sunt câteva poeme care au primit din partea mea note mari și nu au fost premiate dar și unele ce au primit note mici și au fost evidențiate.

Propun organizatorilor întocmirea unei Antologii care să cuprindă poemele premiate la toate edițiile concursului, dar și poemele care au intrat în concurs. Sunt convinsă că toți participanții vor achiziționa macar un exemplar din această carte ce ar putea fi lansată într-o locație stabilită și care ar fi un motiv să ne cunoaștem personal și să facem schimb de cărți. Aștept cu drag să ofer premiul promis unuia dintre câștigători. Ii felicit pe câștigători și pe toți cei care au participat dorindu-le “Sărbătoril fericite” și “La mulți ani!”

Iată observațiile mele:

–       Desi în regulament era specificat că este un concurs cu vers alb nu s-a tinut cont. Am propus ca poemele cu rimă să fie depunctate. Am căutat totuși un text bun cu rimă dar nu am găsit. Poeziile de dragoste sunt de o banalitate aproape penibilă. Pe alocuri dezacorduri, folosirea incorectă a timpurilor verbelor, lipsă litere, lipsă diacritice și multe cacofonii de genul car(e e e)a sau așteptat-(o o)…Unul dintre poeme are versurile prea lungi dă senzația de proză și nu poti sesiza ritmul, e greoi. Sunt unele care au punctuația si literă mare ocazionale. Ori renunțăm complet la semnele de punctuație și literă mare, ori le punem corect. În“Poem lui Manole” “sa cer dorință” mi se pare incorect. Pe alocuri am întâlnit greseli de redactare – combinații de cuvinte complet nepoetice. În concluzie au fost câteva texte bune, multe mediocre și câteva slăbuțe, după părerea mea. Vor fi nemulțumiri, cârcoteli și poate insulte. E însă DOAR o părere de cititor de poezie și poet ca și voi, fără pretenții de mare cunoscător, sau critic literar . Am fost onorată să fiu numită în juriu și mi-am făcut datoria conștiincios dar și responsabil. Dorina Stoica

Autorul

Dorina Stoica

Dorina Stoica

"Scriu cu fervoare de parc-aș fi la închisoare, iar libertatea mea ar depinde de asta." Am publicat zece cărţi (poezie și proză). Publicată în zeci de reviste, antologii cărți colective. Scriu ca sa mă vindec de mine, de lume, de trecut și de prezent.

5 Comentarii

Adăugare comentariu
 1. După observațiile făcute, nu cred că îşi mai are vreun rost publicarea unui volum. Am fost exclusă din concurs pentru că Poem lui Manole a fost publicat online, deci nu era “virgin”. Nu am avut nimic de comantat-e importanta corectitudinea, însă mi se pare ipocrită doleanța de a strânge toate poeziile într-un volum, după ce ați specificat clar că poeziile de dragoste sunt slabe, de o banalitate de neimaginat. Şi, în legătură cu Poem lui Manole, există şi licența poetică, nu numai corectitudine…

 2. Confirm! Deși Dorina Stoica îmi este cea mai bunã prietenå įn viața realã, noi nu am încãlcat regulamentul și nota acordatã o demonstreazã! Cred cã e cea mai bunã dovadã de eticã! Felicitãri pentru organizare!

 3. Dragii mei poeți,
  „Cine nu se mulțumește cu puțin, nu se va mulțumi nici cu mult.” O să spuneți că vreau să contest progresul, autodepășirea sau aspirația spre perfecțiune. Nu despre asta vorbesc, ci despre recunoștință, încredere în sine și perseverență. Punctul cel mai de sus îl atingem pășind – și azi, și mâine, cu ușurință sau cu poticneli, în aplauze ori suportând criticile de rigoare. Toate subiective până la un punct, fiindcă sunt oameni și nu putem rezona cu tot ce vine spre sufletul nostru, spre mintea noastră. Să ne fim recunoscători, în primul rând pentru ceea ce facem, și astfel ne vom șlefui și vom putea realiza apoi mai mult! Să-i prețuim pe ceilalți, indiferent că îi considerăm mai jos ori mai sus decât noi – fără ei nu am avea o imagine întreagă a ceea ce se numește procesul creației! Suntem participanți, nu beligeranți. Suntem buni și necesari, avem motive de bucurie pentru fiecare încercare. Puținul de azi va crește, dar numai dacă îl vom prețui cum se cuvine.
  Eu vă prețuiesc pe toți și vă felicit din toată inima!

 4. mulțumim, Dorina Stoica, și pentru noi este o onoare că ați făcut parte din juriu. un juriu foarte exigent anul acesta, drept pentru care Marele premiu nu a fost acordat. Observațiile dvs. sunt pertinente. este adevărat, au fost 4 poeme în vers aprox.clasic care au fost totuși acceptate în concurs. un concurent a refuzat să le noteze din acest motiv și i-am îndeplinit opinia/ dorința. am fost sesizați pentru cele câteva poeme excluse pe parcurs că au fost postate în mediul virtual. am respectat și acest lucru. am păstrat discreție totală privind autorii. juriul a decis ceea ce s-a văzut. și cu toate astea, cum era de așteptat, au fost răcnete! oameni buni, aici nu a fost un război! asta ați înțeles din toată această competiție?!

  v-aș ruga să nu mai comparați concursul literaturitate.ro cu alte așa-zise concursuri care au jocuri de culise.

  mulțumesc tuturor concurenților, indiferent de frustrări, pentru că au îndrăznit să facă față unui juriu de excepție!

  și vă rog, când mai aveți injurii, să o faceți mai diplomat. sau poeții (negeneralizând) au cel mai vulgar comportament?!

Lasă un răspuns

Literaturitate © 2015 - 2018