Literaturitate

stare de literatură, stare de artă...

Frica

 

Din decolteul larg al toamnei, strugurii copți ne fac cu ochiul, din bobițe. Un vânt se plimbă prin frunzele gălăgioase, potrivindu-le la geamul de la etajul doi, ca pe o dantelă scumpă. E sfârșit de septembrie, iar ochiul soarelui mijește îmbietor în fiecare strop de lumină.

Ne risipeam timpul de după masă pe o bancă din fața căminului, petrecând cu vederea fiecare martor al tăcerii noastre. Câteva vrăbii guralive se întreceau la ciupit din miezul dulce al duminicii, sporovăind gălăgios.

Studentele începeau a se întoarce de prin sate. Stradela se umpluse de pistrui și ochi cu dor în ei, cu genți doldora de bunătăți, printre cărți cu teme necitite. Nici gând să întrerupem întrunirea filosofică însoțită de ronțăit de semințe, pentru a mai răsfoi vreun manual. Savuram din acele zile de toamnă când soarele nu este nici prea fierbinte, nici prea zgârcit, numai bun de răsfățat fetele mari.

Din ploaia ce a stăpânit toată săptămâna trecută mai rămăseseră câteva băltoace ce se holbau spre cerul senin de parcă ar fi vrut să înghită tot albastrul lui. O țigăncușă, cu tălpile goale, sări în mijlocul unei bălți, împrăștiind mii de stropi. Fusta ei de un roșu țipător se udă la poale, iar ritmul picioarelor trădau rădăcinile ei focoase.

– Dafina, Dafina, sari, dă-te la o parte, strigă o femeie, trăgând un căruț zgomotos, plin cu calabalâc, pășind cu pași largi și rari.

Noi ne oprirăm cu semințele în mâini, la jumătate de drum, spre gurile noastre căscate și mirate. Țigăncii, de cum ne observă, i se aprinseră străluciri jucăușe și viclene în ochi, pe care noi nu le trecurăm cu vederea. Buzele-i răscoapte șopteau la întâmplare cuvintele, ca pe o rugă sau blestem, că nu am prins a înțelege și scoase de prin gospodăria colorată din căruț un foarfece. Lung, cât un apus de vară, lamele lui începură a șuiera prelung și iute în părul copilei, care privea spre noi neajutorat. În doi timpi și trei mișcări se prefăcu într-un mosorel de băiețel cu ochi negri și plânși, iar noi ținându-ne de cosițe am încremenit.

Foarfeca rumega încă ultimele șuvițe, când țiganca parcă descoperi în noi două figuri vii, nu două statui de marmură cu coji de răsărită în colțul gurii.

-Ei, chirando, dacă mai calci în băltoacă îți smulg cerceii din urechi. Vorbele ei sunară ca o amenințare spre noi.

Fetița își încruntă sprâncenele a împotrivire de îi țâșniră două rânduri de lacrimi de parcă i-or fi ieșit cu tot cu ochi din orbite. Degetele noastre, ce țineau din strâns cosițele apucară și urechile, de parcă un vânt negru s-ar fi năpustit peste noi, și ne-ar fi asurzit. Frica, se rostogolea în jurul nostru, stropindu-ne cu gânduri negre ca picioarele țigăncilor.

Hodorogind și stropșindu-se la fiică-sa, femeia, oftă din greu și se așeză lângă mine, de parcă era una din cele mai bune amice. Scoase un pumn de semințe și începu să le arunce în gura mare cu o repeziciune și precizie de invidiat. Copila, se trântește și ea din tot sufletul lângă Otilia. Stăm așa, câteva minute, de parcă am fi fost luate în plen. Tragem aerul pe nări și respirăm abia auzit. O mână cu brățări de tinichea trece pe lână pieptul meu, apoi ca o săgeată, pe lângă Otilia, și-i întinde fetiței semințe de bostan. Broboane reci mi se rostogolesc pe spate, de parcă mii de furnici și-ar căuta un adăpost înainte de ploaie.

Legendele groaznice ce ronțăiau la urechile noastre istorii cu destine despicate și fete amăgite de şatre de țigani, sunau acum ca un clopot. Bang! Bang!

Dafina, își potrivește părul proaspăt ciopârțit, șterge lacrimile, ce-i lăsară urme sure pe obraji și începe să mănânce și ea semințe.

-Da, voi, ochioaselor, ce-ați înțepenit? Nu vreți niște semințe de bostan?

Atunci revenim la viață și cu o mână pe cercei și alta pe cârlionții tremurând de frică, fuga, spre ușa căminului ce privea ca o gură de salvare spre noi.

Ajungând pe trepte, lângă ușă, ne stăvilim iuțeala, de parcă ar fi fost un joc, din care ieșeam biruitoare. Un fel de instinct de apărare puse în grija noastră cea mai de preț bijuterie, cea al autosalvării.

Privesc în urmă drept în ochii fricii care râde spre mine cu genunchii zdreliți, ca cei ai Dafinei.

De aici, de pe trepte, la vreo zece metri de ele, copila îmi pare atât de amărâtă, obosită și tristă, iar maică-sa abia acum observ, că nu are un picior. Frica mea, se tupilă după frunzele de viță de vie, rușinată și invidioasă pe noul curajul mic-micuț din sufletul meu.

Câteva clipe mai târziu cobor, să-i aduc fetiței o bucată de învârtită cu magiun, dar din depărtare abia de se mai aude glasul de rugină a roților unui căruț, cu frica mea oropsită, în el.

 

Autorul

Adelina Labic

Adelina Labic

Sunt om si nimic din ce-i omenesc nu mi-e strain.

2 Comentarii

Adăugare comentariu

Lasă un răspuns

Literaturitate © 2015 - 2018