Literaturitate

stare de literatură, stare de artă...

Autorul

Corneliu Traian Atanasiu

Corneliu Traian Atanasiu

Am cochetat fără convingere cu publicistica, publicînd sporadic în Viaţa Românească, Cuvîntul, Orizont, Dilema. Într-o vreme am citit şi mici eseuri la radio România Cultural. Nu mă simt frustrat, nici nu cred că sînt vreo valoare inestimabilă, există destulă literatură bună de citit şi fără mine. Cred însă în efectele scrisului asupra persoanei mele şi le încurajez. De cînd m-am lăsat de fumat, spun oricui mă crede că am vicii prea mari ca să mă mai încurc şi cu fumatul. Unul ar fi scrisul.

15 Comentarii

Adăugare comentariu
 1. indiferență –
  ninsoare abundentă
  pe acoperiș

  ce spuneți de încercarea aceasta, domnule Atanasiu?

  1. Este una din greșelile cele mai frecvente ale începătorilor. Indiferența este ceva care nu poate fi perceput prin simțuri, precum ninsoarea abundentă de pe acoperiș. Este un concept abstract sau o stare, o trăire. Și nu trimite la o imagine.

   Altfel vorbind, ea pare titlul imaginii cu ninsoarea. Deconspiră ceea ce trebuie să simțim, ceea ce oricum simțim. Este inutilă. Textul în întregime devine o exemplificare expresivă a unei noțiuni.

   1. am înțeles. vă mulțumesc mult.

    încerc așa:

    laptele în fiert –

    ninsoare abundentă
    pe acoperiș

    1. Variantă:

     pe acoperiș
     ninsoare abundentă –
     laptele dă-n foc

     1. Sau chiar:

      acoperișul
      cedează sub zăpadă –
      laptele-n clocot

      1. am să scriu așa:

       laptele-n clocot –

       ninsoare abundentă

       pe acoperiș

       și vă mulțumesc pentru sugestii.

 2. Vă urmăresc cu mare interes postările, apreciez abilitatea domniei voastre în transmiterea informaţiilor legate de hiaku. Exemplele oferite îmi sunt foarte utile şi-mi oferă prilejul de a căuta şi lectura asemenea poezii. Nu-mi este străin haihu-ul, nici tanka. Am câteva încercări de aces gen. Aştept cu băgare de seamă următoarele postări!:) Vă mulţumesc.

 3. Cred că în ritmul de o postare pe zi voi termina luna asta ce cred că ar fi de ajuns pentru lecturile de inițiere cu exemplificări. După aceea ar trebui să știm într-un fel oarecare cîte persoane ar fi interesate de haiku pe acest site. Și-om mai vedea.

  1. desigur. cu mulțumiri, domnule Atanasiu. respect!

 4. deosebite lecțiile dumneavoastră, domnule Atanasiu, cu acordul și cu sprijunul dumneavoastră, cred că am putea deschide aici un club al iubitorilor/cunoscătorilor de haiku și să demarăm și un concurs. Credeți că am putea?!

  1. Cu răbdare și chiar fără tutun, am putea face cîte ceva. Asta pentru că există totuși niște antecedente. Anul acesta se împlinesc 10 ani de cînd se desfășoară deja un concurs lunar de haiku online ROMANIAN KUKAI în limba romînă și 9 de cînd funcționează altul săptămînal – Romanian Haiku. Cei care scriu haiku participă la și organizează astfel de concursuri de multă vreme. În afara acestora, comunitatea iubitorilor de haiku, organizează anual și un concurs în limba engleză, SHARPENING THE GREEN PENCIL, care anul acesta a ajuns la a VI-a ediție.

   Dincolo de aceasta, am văzut asemenea inițiative pe diferite site-uri literare și mi s-au părut deplasate și hei-rupiste. Mi s-a întîmplat să văd și un meci de baschet fete oficial care s-a terminat 0-0. Deci, înainte de a organiza un concurs e bine ca să existe persoane care s-au pregătit să scrie așa ceva, au citit haiku-uri și au exersat scrierea lor. Și sînt interesați, n-o fac doar de florile mărului.

   1. da, aveți dreptate, nu mă gândesc la niciun fel de florile mărului când zic asta. este doar o perspectivă. de ROMANIAN KUKAI știu de la câțiva prieteni de-ai mei virtuali, printre care Dan Norea.
    a organiza concursul este o chestiune deloc simplă, mai ales când vrei să iasă bine. contează însă juriul, competența lui și concurenții care trebuie să știe cu ce se mănâncă haiku-ul. dacă se va putea face asta și aici, competitiv, elegant și cu persoane avizate ar fi frumos, dacă nu, nu. în niciun caz nu ne putem lua la întrecere cu aceia care se ocupă de ani de zile cu organizarea celor 2 concursuri pomenite de dumneavoastră.
    eu vă mulțumesc pentru deschidere și vă invit în continuare să ne dați lecții. nici asta nu e simplu!

Lasă un răspuns

Literaturitate © 2015 - 2018