Literaturitate

stare de literatură, stare de artă...

Viață în doze letale de Maria Elena Chindea – prefață

 

Prefață

la volumul < Viață în doze letale >

 apărut în 2017 la Editura Proșcoala Râmnicu Vâlcea ,

autoare Maria Elena Chindea, sub pseudonim Gerra Orivera

Într-o zi ca toate zilele, flacăra călătoare, Maria Elena Chindea,  pe care noi o alintăm Gerra Orivera, mi-a ieşit în cale. Atât de generoasă, toată fremătând, purtând roşul ca pe un steag, mi s-a oferit cu un firesc îngeresc. Nu doar poemele, volumele, ea însăşi cu zâmbetul ca o lumină, cu braţele deschise cel puţin pentru o lume!

Cum să explic o viaţă în doze letale ? Am ales: cu flori galbene şi busuioc în pahar, cu mulţi fluturi împrejur, cu muzica lui John Sokolllof picurând printre poemele – păduri virgine.

Cine judecă ţipătul curcubeului, e o respiraţie despre iubirea ca plasă de siguranţă, finalul urcând stoic către gustul misterului. Apoi, cu toţi porii deschişi spre o îndumnezeire găsesc rapoartele ruginii ale sfinxului, din care elucubraţiune aleg ostentativ versurile “pe scara friabilă a inimii  / rulantă e doar curgerea feromonilor  / pe dunga ispitei”. Alunec cu simţirea, citind un bolero autumnal , o acţiune de a salva eul din toate intemperiile ştiute, iar finalul definind inima,  inima –  un Stradivarius pe care Vivaldi și-a agățat strugurii / după ce le-a sorbit mustul. Fără cusur!

Tresar! La stânga nopţii  strigă lumina, un alt drum ţesut cu migală spre înţelegerea ritualului jertfirii.

La masa luminii, fac popas desenând cu degete smerite o închinare şi rămân cu întrebări, căci, sincopele cuvântului de aur, imi desluşeşte sufletul casant al viului, ocolind în şoaptă blestemul de a nu-şi pipăi harul…

Păşesc cu sfială în altarul de aer al inimii tale, învăţ alfabetul îmbrăţişării singurătăţii, ecoul rămas ne va ţine umbrele aproape, Gerra!  Îmbăiată în în apa oaselor, mă ispiteşti minunato să gust dintr-o margine de mister, să înţeleg altfel culorile…

Îmi faci semn cu palmele care măsoară vidul, înţeleg  – La un capăt de sfoară – infinitul!

Mă mir, altfel cum? Un fulger  nu se locuieşte, se vrea o scanare a tuturor chipurilor oglindite, un reţetar de arome în deşerturile noastre.

Simt trecerea dintr-un poem în altul, vie, zglobie, ca jocul şotronului imaginar…in Passo doble în călcâi de rouă, pui aripi tainelor iar pulsul îmi creşte iar. Şi  apar fruntarii de clipă, când dumnezeu a aţipit,  faci calcule imposibile, lepezi spaime – cum spui, iar Dumnezeu se trezeşte şi râde…

Ce experiment sublim, dragă Gerra! Aflăm cum e naşterea după ce ţi-ai băut ultima moarte, paşi într-un timp aurit şi …s-a născut un crist!

De acum bucuria, bucuria care topeşte umbrele, mă îndeamnă să mă petrec, portalul fără vibraţii ascunde magia anotimpurilor inventate pentru esenţa iubirii concentrată într-o privire. Înainte de a locui pupila, despre soare, păsări, furtună, metaforele se ţin de mână…ghicind doar, aurora din geana somnului.

Despre vis, vânturi, vintrele zidurilor ce ne locuiesc, vulcanul din mijlocul frunţii ne este chiar o iluzie spălată de apa vie a mâinilor, mâinile lui Dumnezeu.

Despre prizionieratul din noi, şopteşti ventricului râsului nebun din noi, ne vindeci, ne restabileşti echilibrul pe axa timpului. Acum numărăm crucile şi ninsorile rămase, ne obişnuim cu umbrele umbrelor în ciuda pereţilor care se surpă, să ardem case cu gust de nămol.

Ca o dimineaţă vine migrare spre sursă, un poem aproape tandru, şi mă găseşte însetată, când fierbe dorul de tine. Uitasem că aziul va fi ieri, mâine ticăie fără de uşă, tu ne vorbeşti de un târziu fă’r de oglinzi dizolvat.

Autodafe, un scrâşnet deloc efemer, până la ajung martorul unui crepuscul şi strig… Rog stop-cadru pe buza timpului ! Nici un om nu e banal, se deschide fereastra spre lume, miracolul aşteaptă. Cu sfinţenie – cum ne înveţi – tăietura cuvintelor în cruce  dă sens vieţuirii noastre lipind  întunericul de stele, pruncii ce-am fost strigăm “unde-i minunea ce mi se cuvine”, sublim spui!

În crepuscul bem metafore cu o singură gură, oare admirăm cu o singură inimă, degetele poemului ca o rugăciune de păsări ? e gestul tău paficist uitând de teama de întuneric, de beţia infinitului.

Şi iarăşi tandreţe, scurt-circuitul necesarei  cunoaşteri , “în năprasne de ger siderale / când te dori şi te poţi prea puţin” totul într-o limbă ştiut-neştiută, înţeleasă de inimi.  Doar o desprindere din braţele humei ne promite altceva-ul şi migrăm în noi înşine căutând un număr din care extrag infinitul.

Şi pentru că citind hulpav până aici, ne odihnim ca intr-a şaptea zi,  pre moarte călcând botezat în vocală, pleoapele martore fiind la tot ce ni se întâmplă, negăsind însă un sinonim nemărginirii.

Continuă un drum al căutărilor, parcă pe aripi de fluturi, spre înminunarea caisului înflorit , ca o împărtăşanie – eflorescenţe oculte, culminând atât de frumos : las arca ta – spune Părintele, să eşueze în trunchiul ei de cais înflorit, ca universul să se poară începe în tine o eternitate mai sus!

Murmur devine cuvântul, blândeţea florii de cais decriptează strălucirea albului, culoarea păcii, a pulsului ce stăpâneşte sângele năvalnic. Totul se multiplică sensibil, doar rebeliunea unui iris pune punct în aşteptarea unui cod numeric de unul ce escaladează necunoscutul şi dă şansă seminţei luminii.

Totul se întâmplă gradat, negocieri cu timp împrumutat pentru o medicaţie de seară. Poemele tale tind să se acordeze unui instrument universal, cititorul alege partitura şi sufletul său caută refrenul, astfel se produce o incizie pe cordul harului şi imediat o împărtăşire din vocabulă creatoare.

Păstrezi o stăpânire de sine afirmând – timpul e duşmanul meu dacă ii imbrac haina pe dos, în poemul dacă râd nu mimez zborul, un mesaj cu adoraţie până devine rugăciune.

Nu există veşnicii de pripas, există o luptă frumoasă, nicidecum o resemnare călătoare, Elena Maria Chinde, Gerra noastră uluitoare ne predă un alfabet/ abur şi ispită, personalizând un drum, popasuri şi un liman.

Tentaţia cea mare apare la sfârşitul volumului, când simţi nevoia de a citi din nou, aleatoriu, poemele ce ştiu a preumbla cititorul într-un labirint al cuvintelor nu doar frumoase, sublime.

Mulţumesc Gerra Orivera.

 

Ada Nemescu

 

Autorul

Ada Nemescu

Ada Nemescu

”Simplitatea este o complexitate rezolvată” - Brâncuşi Născută în Bucureşti, respir în universul literar de mulţi ani, pe site-uri de literatură, am apărut în anotologii şi reviste literare, particip la Cenaclul literar Poeţii Cetăţii, Maraton de poezie 2016,2017, Salon de literatură Astralis, am premii la concursuri de poezie şi proză, pregătesc volume personale de poezie şi proză. Iubesc cuvintele şi pe cei ce le rostesc frumos!

3 Comentarii

Adăugare comentariu
  1. mulțumesc frumos!

   am fost uimită și fericită când draga noastră Maria Elena Chindea – Gerra Orivera, în marea ei generozitate și iubire m-a chemat să-i fiu alături.

   o primă prefață este semanată însă și de Ana Ardeleanu, membră a USR de Limbă Română, pe care o admir din tot sufletul.

   Volumul este imaginea fidelă a unui univers incredibil!

Lasă un răspuns

Literaturitate © 2015 - 2018