Literaturitate

stare de literatură, stare de artă...

Totul e să mergi până la capăt – de Ottilia Ardeleanu

 

Am plăcerea să vă invit la lansarea cărții mele, Totul e să mergi până la capăt (Colecția qPOEM), pe data de 5 iunie 2016, ora 14.00, la Bookfest, București, Romexpo, Pavilion C2 (la standul editurii PARALELA 45)

Invitaţi: Felix Nicolau, Ioan Es. Pop, Călin Vlasie

Mulțumesc pe această cale domnilor Călin Vlasie, Felix Nicolau, Ioan Es. Pop pentru că-mi sunt alături!

Mi-ar face mare plăcere să veniți. Puteți confirma aici. Vă mulțumesc!

Iată întregul program al lansării: https://www.facebook.com/groups/1546923565598799/permalink/1606064346351387/

Autorul

konku2015

konku2015

Organizator Concurs de poezie noiembrie-decembrie "literaturitate.ro", ediția I - 2015 și ediția a II-a - 2016.

12 Comentarii

Adăugare comentariu
 1. A fost un eveniment special, felicitări amintirilor, drum bun…
  Această zi de poezie (5 iunie 2016)

  1. Ada, îți mulțumesc nespus pentru readucere-aminte. Da, un moment deosebit care nu poate fi uitat și mă bucur că și pentru tine a însemnat ceva! 🙂

 2. Mulțumiri, Simion, în câteva cuvite ai reușit să mă emoționezi profund.

  Te-aș ruga să postezi acest material critic 🙂 ca pe un articol. Mulțumesc încă o dată!

 3. Am primit în redacţia mea de inimă, un volum de la o prietenă, îndrăznesc să o numesc aşa, o prietenă de la mare, şi mare distanţă în geometria rutieră, geografică (Năvodari), dar apropiată la un click de inima mea, aceeaşi care ţine redacţia cu pricina. Volumul se numeşte ,,Totul e să mergi până la capăt”, autoarea lui fiind Ottilia Ardeleanu. Volumul a apărut în cadrul Qpoem, colecţia care promovează poezia contemporană de calitate, colecţie născută, născocită din iniţiativa lui Călin Vlasie, director, editor la editura Paralela 45, cea care ne asigură sejururi minunate în lumea literelor. Cartea cântăreşte exact 24 de grame, ceea ce înseamnă că între coperţi are exact 21 de grame de suflet pe care Ottilia a reuşit cumva să îl transfere, să facă un copy/paste dintr-un fişier în altul. Cartea, cum spuneam, este uşoară; mi-am zis că o suflu din priviri ca pe o păpădie… Dar, nu am reuşit, este vorba de complexitatea şi unicitatea unui suflet aflat departe pe calea desăvârşirii, trebuie să intri pe frecvenţa de rezonanţă, pentru a nu bagateliza actul de citire. Sunt multe poezii care cred că au la bază un fapt real, o amintire, o trăire, filtrate prin eul liric şi prezentate, prelucrate senzorial, cerebral în unele cazuri. Chiar primele versuri, te pregătesc, fac intrarea în lumea Ottiliei ,,nu mai simt demult lipsa oamenilor/ în locul lor sunt pereţii cu poze”. În general, începutul este cel care te izbeşte, are o putere deosebită în poezia ei, eşti luat direct şi pus în lumea aceasta a Ottiliei ,,dimineaţa devreme pun leonard cohen şi de-o cafea tare/ în faţa oglinzii mă spăl pe dinţi ascult/ cum se ceartă vecinii deasupra pumnul în uşă/geamul spart înjurăturile din pereţi” (poezia ,,Pentru că mă obişnuisem cu tine”). Multă singurătate în poezia ta, dragă prietenă, şi multă substanţă, nu e o poezie eterică, focuri pe comori şi jocuri înşelătoare, nu te risipeşti în întrebări la care să dai răspunsuri dinainte pregătite, tu transmiţi din lumea ta în lumea altora. În poezia ta se respiră , se iubeşte, se gândeşte, se prezintă locuri şi situaţii din Ottilia interioară. Dumnezeu este deseori menţionat în poemele tale, este văzut ca ,,angajator”, este
  ,,tânăr şi trist”, este ,,neastâmpărat”, ai o relaţie lipsită de misticism, de formalism, el ne este prezentat ca o fiinţă palpabilă, un prieten care poate ajuta, dar care deseori are nevoie la rându-i de ajutor: ,, dăduse toamna în oameni/ Dumnezeu tânăr şi trist făcea autostopul/ să-l luăm cu noi”, am citat chiar din poezia care dă titlul acestui volum ,,Totul e să mergi până la capăt”. Mi-a făcut mare bucurie regăsirea poeziei ,,de minţit iubirea cu poezie”, o poezie spumantă, tonică. Aici ai fost Mozart, volumul în general e Wagner :). Dacă aveţi şansa, sunteţi la o lansare qpoem, o zăriţi prin librării, nu ezitaţi, intraţi în lumea Ottiliei, veţi ieşi mai bogaţi, mai tari, veţi învăţa cum să trăiţi, cum să folosiţi singurătatea – melancolia este fericirea de a fi trist. Cred că ştiţi că nu sunt autorul acestei sintagme, apoftegme, deşi nu am folosit ghilimelele, dar ştiţi cine este. Dar este un vers, sau titlul unei poezii? Veţi afla citind volumul.

 4. iarăşi te felicit pentru carte. e o bucurie de suflet, nu numai pentru tine, ci şi pentru noi toţi care te iubim şi îţi iubim tot ceea ce faci.
  cu sinceritate,

  1. Vă mulțumesc, domnule Valentin Busuioc. Mă bucur mult!

  2. mulțumesc, Teo. am venit cu impresii uriașe de la bookfest cât și de la Festivalul de la Piatra-Neamț!

 5. Felicitari din toata inima, draga Otti! Mi-as fi dorit foarte mult sa fiupartasa la acest eveniment de exceptie, dar sufleteste voi fi alaturide tine. Tin pumnii stransi pentru reusita mult-astepatei tale carti!

  1. mulțumesc, Meli, contează fie și un gând, numai de bine să fie :)!

Lasă un răspuns

Literaturitate © 2015 - 2018